Czy na podstawie PIT wysłanego do urzędu skarbowego oraz PIT wystawionych przez pracodawców ZUS może ustalić wysokość zarobków, a tym samym uwzględnić taki okres przy ustalaniu emerytury?
Podstawę wymiaru emerytur i rent stanowi przeciętna podstawa wymiaru składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe lub na ubezpieczenie społeczne zgodnie z przepisami prawa polskiego (z uwzględnieniem kwot przysługujących ubezpieczonemu, wymienionych w art. 15 ust. 3 ustawy emerytalnej). Wymagany jest więc dokument potwierdzający wysokość wynagrodzeń, które podlegały składce na ubezpieczenia. Środkiem dowodowym, potwierdzającym wysokość pobieranych płac, są zaświadczenia pracodawcy lub innego płatnika składek, legitymacja ubezpieczeniowa lub inny dokument, na podstawie którego można ustalić wysokość kwot, które mogą być przyjęte do ustalenia podstawy wymiaru.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
