Kiedy pracodawca może przestać płacić odszkodowanie za zakaz konkurencji

Agnieszka Lehman-Filipiak, radca prawny, kancelaria Linklaters
Agnieszka Lehman-Filipiak, radca prawny, kancelaria LinklatersDGP
10 października 2008

Umowa o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy może być zawarta z pracownikiem, który ma dostęp do szczególnie ważnych informacji, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę. Umowa powinna określać m.in. okres obowiązywania zakazu oraz wysokość odszkodowania, które może być płacone w ratach miesięcznych. Czy pracodawca może przestać płacić odszkodowanie przed upływem uzgodnionego okresu, jeśli uzna, że nie musi się już obawiać konkurencji ze strony pracownika?

Co do zasady pracodawca nie może przestać płacić uzgodnionego odszkodowania. Jak wynika z art. 1012 par. 2 k.p., w przypadku ustania przyczyn uzasadniających istnienie zakazu konkurencji przestaje obowiązywać jedynie zakaz konkurencji, tj. obowiązek pracownika od powstrzymywania się od prowadzenia działalności konkurencyjnej, sama umowa o zakazie konkurencji nie ulega natomiast rozwiązaniu.

Pozostało 21% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.