Pracownik dostarczył 4 maja zwolnienie lekarskie, już po dokonaniu pełnej wypłaty za kwiecień (zwolnienie lekarskie od 29 kwietnia do 10 maja 2015 r.). Czy mogę skorygować kwietniowe dni niezdolności do pracy przy wypłacie za maj? Wynagrodzenie pracownika wynosi 2850 zł. Wynagrodzenia są płatne 27. dnia każdego miesiąca.
Tak. Nadpłatę wynagrodzenia za kwiecień można odliczyć w najbliższym terminie płatności pensji dla tego pracownika, tj. za maj, bez konieczności uzyskiwania jego pisemnej zgody. Podstawą do tego zmniejszenia jest art. 87 par. 7 kodeksu pracy (dalej: k.p.).
Autopromocja
Pozostało 96% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 96% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
