Od 21 sierpnia 2014 r. do 10 sierpnia 2015 r. przebywałem na zwolnieniu lekarskim. W orzeczeniu lekarskim z 11 sierpnia 2015 r. lekarz medycyny pracy przeprowadzający badanie profilaktyczne orzekł, że z powodu przeciwwskazań zdrowotnych jestem niezdolny do wykonywania pracy na dotychczas zajmowanym stanowisku do czasu wydania opinii przez komisję lekarską. 12 sierpnia 2015 r. zgłosiłem się do służby w policji i w raporcie poprosiłem szefa o wskazanie stanowiska pracy, powołując się na treść orzeczenia. Przełożony odmówił mi powrotu do służby. 24 sierpnia 2015 r. komendant miejski policji zwolnił mnie ze służby w policji, gdyż jak wskazał w uzasadnieniu rozkazu personalnego, przebywałem na zwolnieniu lekarskim ponad 12 miesięcy. Czy ta decyzja jest prawidłowa?
Nie, decyzja jest wadliwa. Zgodnie z art. 41 ust. 2 pkt 7 ustawy z 6 kwietnia 1990 r. o Policji (dalej: u.p.) funkcjonariusza można zwolnić ze służby w przypadku upływu 12 miesięcy od dnia zaprzestania służby z powodu choroby. Przepis ten nie mógł mieć w sprawie zastosowania, gdyż policjant nie przebywał 12 miesięcy na zwolnieniu lekarskim. Funkcjonariusz nie pełnił służby z powodu choroby od 21 sierpnia 2014 r. do 10 sierpnia 2015 r. Okres niepełnienia służby z powodu choroby nie przekroczył zatem 12 miesięcy od zaprzestania służby. Funkcjonariusz 12 sierpnia 2015 r. zgłosił się do służby, wyraził gotowość podjęcia czynności służbowych i poprosił o wskazanie stanowiska pracy, powołując się na treść orzeczenia lekarskiego.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.