Fotografia pracownika do wykorzystania, ale za jego zgodą

fotograf
Aby legalnie pozyskać i wykorzystać zdjęcie pracownika, pracodawca powinien uzyskać jego zgodęShutterStock
31 sierpnia 2017

Pracodawca zamieścił zdjęcia podwładnych wraz z opisem ich osiągnięć na stronie internetowej firmy (w celach reklamowych). Czy może on dowolnie je wykorzystywać (a tym samym wizerunek) czy potrzebuje do tego zgody zatrudnionych?

Zatrudniający ma obowiązek poszanowania dóbr osobistych pracowników, w tym wizerunku (art. 111 k.p.). Dlatego aby móc wykorzystać zdjęcie podwładnego, firma będzie musiała uzyskać jego uprzednią zgodę. Wymóg ten wynika również z ustawy z 4 lutego o prawie autorskim i prawach pokrewnych (t.j. Dz.U. z 2017 r. poz. 880 ze zm.), która stanowi, iż rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.

Pozostało 78% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.