Artykuł 42 par. 4 kodeksu pracy zobowiązuje pracownika przez trzy miesiące w roku kalendarzowym do wykonywania pracy innego rodzaju niż określony w umowie o pracę. Czy na podstawie tego przepisu możliwa jest zmiana miejsca pracy pracownika?
Należy stwierdzić, iż art. 42 par. 4 k.p. zobowiązuje pracownika przez trzy miesiące w roku kalendarzowym do wykonywania pracy innego rodzaju niż określony w umowie o pracę, jeżeli: jest to uzasadnione potrzebami pracodawcy, nie powoduje obniżenia wynagrodzenia i polecona do wykonywania praca odpowiada kwalifikacjom pracownika. W doktrynie sporne jest, czy powyższy przepis, który mówi o „powierzeniu pracownikowi innej pracy niż określona w umowie o pracę”, obejmuje swoim zakresem także zmianę miejsca wykonywania pracy.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
