Czy pracodawca może się odwołać od decyzji wydanej przez inspektora pracy

Sylwia Puzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa Pracy
Sylwia Puzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa PracyDGP
17 maja 2011

Zgodnie z ustawą o Państwowej Inspekcji Pracy inspektor pracy ma cały zakres środków prawnych, które może zastosować po kontroli u pracodawcy. Jednym z nich jest decyzja. Jakie środki odwoławcze przysługują pracodawcy od wydanej decyzji przez inspektora?

Zgodnie z art. 11 ustawy o Państwowej Inspekcji Pracy (ustawa) w razie stwierdzenia naruszenia przepisów prawa pracy lub przepisów dotyczących legalności zatrudnienia właściwe organy Państwowej Inspekcji Pracy są uprawnione do wydania decyzji. Treścią decyzji są nakazy i zakazy. Decyzja może przewidywać m.in.: nakaz usunięcia stwierdzonych uchybień w ustalonym terminie, nakaz wstrzymania prac lub działalności, a nawet nakaz zaprzestania prowadzenia działalności lub działalności określonego rodzaju. Powstaje pytanie, czy od wydanej przez inspektora pracy decyzji pracodawca może się odwołać.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.