Kiedy pracodawca może przeprowadzić szkolenie bhp przez internet

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa PracyDGP
19 sierpnia 2010

Pracodawca zobowiązany jest przeprowadzić przeszkolenie pracownika w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Czy takie szkolenie może się odbyć w formie elektronicznej, bez bezpośredniego kontaktu pracownika z instruktorem?

Obowiązek przeszkolenia pracownika z zakresu bhp wynika z art. 2373 par. 2 kodeksu pracy. Obejmuje zarówno szkolenie wstępne, bez którego nie można dopuścić do pracy, jak i szkolenia okresowe. W praktyce szkolenia najczęściej przybierają formę instruktażu opierającego się na bezpośrednim kontakcie z instruktorem. Nie jest to jednak jedyna możliwa forma. Zgodnie z rozporządzeniem ministra gospodarki i pracy z 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy przeszkolenie pracownika może się odbywać w formie instruktażu, kursu, seminarium bądź samokształcenia kierowanego. Szkolenie w formie elektronicznej, czyli tzw. e-learning, należy zaliczyć do ostatniej z nich. Samokształcenie kierowane polega bowiem na umożliwieniu uzyskania, aktualizowania lub uzupełniania wiedzy i umiejętności w zakresie bhp na podstawie materiałów przekazanych przez organizatora szkolenia, np. za pośrednictwem internetu.

Pozostało 1% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.