Jak długo pracodawca może płacić pracownikowi wynagrodzenie niższe od płacy minimalnej

Sylwia Puzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa Pracy
Sylwia Puzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa PracyDGP
15 grudnia 2009

Ustawa o minimalnym wynagrodzeniu za pracę dopuszcza ustalenie wysokości wynagrodzenia pracownika w okresie jego pierwszego roku pracy na poziomie niższym od wysokości minimalnego wynagrodzenia. Nie może być ono jednak niższe niż 80 proc. tej kwoty. Jak liczyć ten rok pracy w sytuacji, gdy pracownik podejmuje pracę tylko na krótkie okresy? Czy wszystkie okresy jego aktywności zawodowej trzeba brać pod uwagę?

Art. 6 ust. 3 ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę określa metodę liczenia czasu trwania pierwszego roku. Według tego przepisu jest to dwanaście miesięcy, przez które opłacane były składki na ubezpieczenie społeczne lub zaopatrzenie emerytalne niezależnie od przerw między tymi okresami (nie muszą to być kolejne następujące po sobie miesiące) oraz czasu trwania podstaw ich opłacania. Wyjątkiem od tej zasady, ustanowionym w ust. 3 tegoż artykułu, jest czas zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w celu przygotowania zawodowego, którego to nie wlicza się do wyżej wskazanego terminu.

Pozostało 24% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.