Kiedy pracodawca nie może zwolnić z pracy rodziców adopcyjnych

Sylwia Kuzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa Pracy
Sylwia Kuzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa PracyDGP
17 listopada 2009

Pracodawca nie może wypowiedzieć pracownikowi umowy o pracę w trakcie urlopu. Czy dotyczy to tylko urlopu wypoczynkowego czy też innych urlopów, takich jak np. urlop na warunkach urlopu macierzyńskiego, z którego korzystają rodzice adopcyjni?

Ochrona przed dokonaniem wypowiedzenia, wynikająca z art. 41 k.p., dotyczy okresu urlopu pracownika. Przepis ten zatem odnosi się do każdego rodzaju urlopu, z jakiego pracownik w trakcie zatrudnienia może skorzystać, i obejmuje zarówno urlop wypoczynkowy, jak i inne urlopy dodatkowe, okolicznościowe, szkoleniowe, bezpłatne oraz urlopy macierzyńskie i na prawach urlopu macierzyńskiego. Urlop na warunkach urlopu macierzyńskiego przysługuje w przypadku przyjęcia przez pracownika dziecka na wychowanie i wystąpienia do sądu opiekuńczego z wnioskiem o wszczęcie postępowania w sprawie jego przysposobienia.

Pozostało 26% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.