Czy pracownik może podjąć inną pracę w okresie wypowiedzenia

Agnieszka Fedor, adwokat, doradca w WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr
Agnieszka Fedor, adwokat, doradca w WKB Wierciński, Kwieciński, BaehrDGP
17 lipca 2009

Pracodawca zwolnił pracownika na piśmie z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia. Pracownik podjął więc zatrudnienie w innej firmie. Po miesiącu jednak pracodawca zmienił zdanie i zażądał, aby pracownik z powrotem zaczął przychodzić do pracy. Czy pracownik musi się temu podporządkować?

Zakres uprawnień przysługujących pracodawcy i pracownikowi w związku ze zwolnieniem pracownika ze świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia nie jest uregulowany wprost w kodeksie pracy i w rezultacie często dochodzi do sporów stron umowy o pracę na tym tle. Szczególnie kontrowersyjna jest możliwość podejmowania przez pracownika innego zatrudnienia. W tej kwestii zdaje się przeważać pogląd, że złożenie pracownikowi oświadczenia o zwolnieniu go z obowiązku świadczenia pracy oznacza, że może on w tym czasie podjąć inne zatrudnienie, cofnięcie takiego oświadczenia wymaga zgody pracownika (art. 61 k.c. w zw. z art. 300 k.p.), a niezastosowanie się przez niego do polecenia ponownego świadczenia pracy nie stanowi ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych (wyrok Sądu Najwyższego z 5 lipca 2005 r. I PK 176/04).

Pozostało 33% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.