Czy można żądać kary umownej za złamanie zakazu konkurencji

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy w KrakowieDGP
27 sierpnia 2008

Pracodawcy podpisują z pracownikami umowy o zakazie konkurencji w trakcie i po ustaniu stosunku pracy. W ten sposób chcą uchronić się przed podejmowaniem przez obecnego lub byłego pracownika działalności konkurencyjnej. Czy zabezpieczeniem prawidłowej realizacji umów tego rodzaju może być kara umowna?

W odniesieniu do umów o zakazie konkurencji w trakcie trwania stosunku pracy w orzecznictwie Sądu Najwyższego ugruntowane jest stanowisko akcentujące niedopuszczalność zastosowania kar umownych w tego typu umowach (por. wyrok SN z 2 października 2002 r., I PKN 549/01, PP 2003, z. 5, s. 31). Za dopuszczalne natomiast uznaje się ustanowienie kar umownych w umowach o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy. Argumentów przemawiających za słusznością tego poglądu dostarcza analiza treści przepisu art. 1012 par. 1 k.p. Nakazuje on odpowiednie stosowanie do umowy o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy art. 1011 par. 1 k.p., rezygnując jednocześnie z odwołania do par. 2 art. 1011 k.p., przewidującego zasady odpowiedzialności odszkodowawczej pracownika. Brak określenia odpowiedzialności pracownika za naruszenie zakazu konkurencji po ustaniu stosunku pracy znajduje uzasadnienie w art. 1 k.p., zgodnie z którym kodeks pracy określa prawa i obowiązki pracowników i pracodawców, natomiast zakaz konkurencji po ustaniu zatrudnienia odnosi się nie do pracownika, lecz byłego pracownika.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.