Kiedy pracownik prowadzi działalność konkurencyjną

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
4 marca 2009

Z pracownikiem mającym dostęp do szczególnie ważnych informacji, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę, może zostać zawarta umowa o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy. Czy dla oceny naruszenia takiej umowy istotny jest rodzaj i charakter pracy świadczonej u pracodawcy - konkurenta?

W praktyce może się zdarzyć, iż pracownik związany klauzulą konkurencyjną podejmuje zatrudnienie u przedsiębiorcy o zbliżonym profilu świadczenia usług, jednakże na zupełnie innym niż dotychczas stanowisku. Powstaje pytanie, czy w takim przypadku również dochodzi do naruszenia zakazu konkurencji. Odpowiedź znajdujemy w przepisie art. 1012 par. 1 k.p., który odsyła do odpowiedniego stosowania art. 1011 par. 1 k.p dotyczącego umowy o zakazie konkurencji w trakcie trwania stosunku pracy.

Pozostało 32% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.