Czy każdemu zwalnianemu pracownikowi należy wypłacić odprawę

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa PracyDGP
18 grudnia 2008

Pracownikowi, który traci zatrudnienie z przyczyn go niedotyczących, a zatrudniony był u pracodawcy, który zatrudnia co najmniej 20 pracowników, przysługuje odprawa. Czy jest ona należna w każdym przypadku oraz w jakim terminie należy ją wypłacić?

Prawo do odprawy wynika z ustawy z 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników. Dla ustalenia, czy pracownikowi należy się odprawa, nie ma znaczenia, czy stosunek pracy ustał w wyniku upływu okresu wypowiedzenia umowy o pracę złożonego przez pracodawcę czy też strony zawarły porozumienie. Odprawa będzie należna, jeżeli przyczyna rozwiązania stosunku pracy nie leżała po stronie pracownika, a była nią np. likwidacja stanowiska pracy. W przypadku tzw. zwolnień indywidualnych na podstawie wymienionej ustawy (tzn. sytuacji gdy liczba zwalnianych pracowników nie przekracza limitu określonego w art. 1 ustawy), konieczne jest ponadto, aby przyczyna taka była przyczyną wyłączną.

Pozostało 20% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.