Czy pracodawca może zlecać pracownikowi dyżury bez ograniczeń

Wojciech Ostrowski, radca prawny, Kancelaria Prawna Rachelski i Wspólnicy
Wojciech Ostrowski, radca prawny, Kancelaria Prawna Rachelski i WspólnicyDGP
15 grudnia 2008

Pracodawca od tygodnia każe jednemu pracownikowi pełnić dyżur pod telefonem. Wprawdzie nie jest on wzywany do firmy, ale takie zachowanie bardzo ogranicza korzystanie przez niego z czasu wolnego. Czy pracodawca może bez ograniczeń zlecać pracownikom dyżury telefoniczne?

Kodeks pracy stanowi w art. 1515 par. 1, iż pracodawca może zobowiązać pracownika do pozostawania poza normalnymi godzinami pracy w gotowości do wykonywania pracy wynikającej z umowy o pracę w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym przez pracodawcę. Istotą dyżuru jest zabezpieczenie ewentualnych potrzeb pracodawcy, do których należeć może np. wykonanie nagłej, pilnej pracy. Dyżur może być pełniony przez pracownika w zakładzie pracy lub też poza nim, w miejscu wyznaczonym przez pracodawcę, np. w domu pracownika. Przyjmuje się, iż dyżur jest instytucją pośrednią pomiędzy czasem pracy a czasem wolnym. Posiada cechy zbliżone do czasu pracy, ponieważ pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy, natomiast do czasu wolnego odnosi się z tego powodu, iż w jego trakcie istnieje duże prawdopodobieństwo nieświadczenia pracy. Dyżur nie może naruszać uprawnień pracownika do dobowego i tygodniowego odpoczynku. Oznacza to, że w podstawowym systemie czasu pracy nie może przekraczać 5 godzin po 8-godzinnym dniu pracy - w takim przypadku pracownikowi przysługuje dobowy 11-godzinny odpoczynek. W dniu wolnym od pracy dyżur nie może przekroczyć 13 godzin.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.