Dziennik Gazeta Prawana logo

Jak zaksięgować płatność na rachunek faktora spoza białej listy i nie stracić kosztu w CIT

W ramach obsługi księgowej biuro rachunkowe może przekazać klientowi informację o obowiązku złożenia zawiadomienia ZAW-NR, jeśli płatność została dokonana na rachunek spoza białej listy
W ramach obsługi księgowej biuro rachunkowe może przekazać klientowi informację o obowiązku złożenia zawiadomienia ZAW-NR, jeśli płatność została dokonana na rachunek spoza białej listyShutterStock
12 maja 2025

Klient otrzymał zawiadomienie o cesji należności swojego dostawcy usług. Zamiast na rachunek dostawcy płacimy teraz na rachunek firmy faktoringowej. Czy trzeba ująć w kosztach niepodatkowych wydatki, które zostały opłacone na rachunek faktora, jeśli nie złożyliśmy zawiadomienia ZAW-NR do urzędu skarbowego? Jak zaewidencjonować w księgach takie rozliczenia?

Jeśli jednostka płaci swoje zobowiązania na rachunek wskazany w umowie faktoringu zawartej przez dostawcę, wystarczy jednokrotne złożenie przez spółkę zawiadomienia, o którym mowa w art. 117ba par. 3 ordynacji podatkowej (czyli ZAW-NR). Zawiadomienie to powinno wskazywać numer rachunku bankowego faktora, będzie ono skuteczne w odniesieniu do wszystkich kolejnych płatności dokonywanych na ten rachunek.

Pozostało 98% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.