Spółka dopuściła możliwość używania przez pracowników ich prywatnych telefonów w celu realizacji zadań służbowych, przy czym pracownik musi korzystać ze służbowej karty SIM. Pracownik w zamian za korzystanie z osobistego sprzętu otrzymuje ekwiwalent pieniężny (w formie zryczałtowanej kwoty), doliczany do wynagrodzenia miesięcznego. Wysokość tego ryczałtu jest tak skalkulowana, aby sfinansować wartość telefonu w adekwatnej części uzależnionej od skali jego użytkowania do celów zawodowych. Czy spółka musi pobrać jako płatnik zaliczkę na PIT od przekazywanej pracownikowi opłaty ryczałtowej?
Stosownie do art. 12 ust. 1 ustawy o PIT za przychody ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczego stosunku pracy uważa się wszelkiego rodzaju wypłaty pieniężne oraz wartość pieniężną świadczeń w naturze bądź ich ekwiwalenty, bez względu na źródło finansowania tych wypłat i świadczeń, a w szczególności:
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)