PIT złożysz tam, gdzie mieszkałeś do 31 grudnia

PIT
Ważny jest faktyczny adres zamieszkania w ostatnim dniu roku podatkowego, za który składane jest zeznanie PITShutterStock
31 stycznia 2014

Pani Anna z Katowic zmieniła adres w trakcie 2013 roku. – Przeprowadziłam się z jednej dzielnicy do drugiej, ale jeszcze się nie przemeldowałam. W którym urzędzie skarbowym powinnam się rozliczyć: tam, gdzie mieszkałam wcześniej i gdzie nadal jestem zameldowana, czy może tam, gdzie mieszkam teraz? – pyta w e-mailu do redakcji.

Odpowiedź jest prosta. Ważny jest faktyczny adres zamieszkania w ostatnim dniu roku podatkowego, za który składane jest zeznanie PIT. Wynika to z art. 45 ust. 1b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz.U. z 2012 r. poz. 361 z późn. zm.). Adres zameldowania nie ma żadnego znaczenia.

Pozostało 80% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.