Ulga rehabilitacyjna w PIT: Kto ma prawo odliczyć koszty przejazdu do sanatorium

Podatki
PodatkiShutterStock
19 kwietnia 2013

Pojechałem razem z matką pociągiem do sanatorium w Kołobrzegu. Czy mogę uwzględnić w ramach ulgi rehabilitacyjnej koszty dwóch biletów kolejowych? – pyta nasz czytelnik.

Podatnicy mogą odliczyć od rocznego dochodu różnego rodzaju wydatki, które wiążą się z koniecznymi zabiegami leczniczo-rehabilitacyjnymi. Katalog kosztów podlegających potrąceniu jest określony w art. 26 ust. 7a ustawy o PIT (t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 361 z późn. zm.). Obejmuje m.in. zakup biletów na odpłatne przejazdy środkami transportu publicznego związane z pobytem w sanatorium.

Pozostało 85% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.