Dziennik Gazeta Prawana logo

Pobrałeś nieświadomie podatek z wyższej stawki? Musisz zwrócić część wynagrodzenia z oprocentowaniem

Wynagrodzenie płatnika
Wynagrodzenie płatnikaDziennik Gazeta Prawna
1 lipca 2014

Płatnik, który pobrał podatek według wyższej stawki, musi zwrócić urzędowi skarbowemu część wynagrodzenia wraz z oprocentowaniem. Nawet gdy niczemu nie zawinił – wynika z wczorajszych wyroków NSA

1705392-dariusz-malinowski-partner-w-dziale.jpg
Dariusz Malinowski partner w dziale doradztwa podatkowego w KPMG

Mimo że wyroki zapadły w dwóch jednostkowych sprawach, problem dotyczy wielu płatników w Polsce. Zasadniczo podmiotowi, który oblicza, pobiera i wpłaca podatek do urzędu skarbowego, przysługuje za to zryczałtowane wynagrodzenie (art. 8 i art. 28 par. 1 ordynacji podatkowej). Płatnik sam je sobie potrąca w wysokości 0,3 proc. wpłaconej kwoty. Może to zrobić, ale nie ma takiego obowiązku.

Pozostało 98% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.