Jakie dowody potwierdzą dokonanie wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów

Jerzy Martini, doradca podatkowy, Baker & McKenzie
Jerzy Martini, doradca podatkowy, Baker & McKenzieDGP
22 kwietnia 2011

W jednej z uchwał NSA rozstrzygnął na korzyść podatników wątpliwości związane z dokumentowaniem wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów, które istniały w ustawie o VAT od 1 maja 2004 r. Jakie ma to konsekwencje praktyczne?

Uchwała NSA (sygn. akt I FPS 1/10) dotyczyła określenia dokumentów niezbędnych dla uznania dostawy za wewnątrzwspólnotową dostawę towarów (WDT). Sąd uznał, że dla zastosowania stawki 0-proc. przy WDT wystarczające jest, aby podatnik posiadał niektóre dowody, o jakich mowa w art. 42 ust. 3 ustawy o VAT, uzupełnione dokumentami, wskazanymi w art. 42 ust. 11 ustawy lub innymi dowodami w formie dokumentów, o których mowa w art. 180 par. 1 Ordynacji podatkowej, o ile łącznie potwierdzają fakt wywiezienia i dostarczenia towarów do nabywcy znajdującego się na terytorium innego państwa członkowskiego.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.