Czy będzie można rozliczyć w podatku dochodowym stratę ze sprzedaży nieruchomości

Michał Grzybowski, doradca podatkowy, partner w Ernst & Young
Michał Grzybowski, doradca podatkowy, partner w Ernst & YoungDGP
21 września 2011

Od 2012 roku przestanie funkcjonować jeden z trzech rodzajów opodatkowania sprzedaży nieruchomości poza działalnością gospodarczą. Czy w związku z tym możliwe stanie się rozliczanie strat ze sprzedaży domu?

Istnienie trzech reżimów opodatkowania sprzedaży domu czy mieszkania poza działalnością gospodarczą jest nie lada wyzwaniem dla podatników. Pozytywne jest jednak, że jeden z nich przestanie funkcjonować od przyszłego roku. Wynika to z faktu, że opodatkowaniu podlega sprzedaż nieruchomości przed upływem pięciu lat, od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło jej nabycie lub wybudowanie. Zatem w 2012 roku zbycie nieruchomości nabytych przed końcem 2006 roku nie powinno mieć konsekwencji w PIT. Jest to o tyle istotne, że zbycie takich nieruchomości – o ile podatnik nie mógł skorzystać ze zwolnienia przedmiotowego, np. tzw. ulgi reinwestycyjnej – oznaczało opodatkowanie przychodu (a nie tylko dochodu) zryczałtowanym 10-proc. podatkiem. W takiej sytuacji należałoby zastanowić się nad zmianą brzmienia przepisu art. 9 ust. 3a ustawy o PIT. Obecnie wyklucza on możliwość rozliczania straty ze źródła przychodów, jakim jest zbycie nieruchomości poza działalnością gospodarczą. Dotychczas takie wyłączenie generalnej zasady umożliwiającej obniżenie dochodu o stratę mogło być uzasadnione istnieniem różnych sposobów opodatkowania takiego dochodu. W szczególności nie miałaby racji bytu taka możliwość w przypadku opodatkowania przychodu.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.