Dziennik Gazeta Prawana logo

Jak opodatkowane VAT są usługi pomocy prawnej

Jerzy Martini, doradca podatkowy Baker & McKenzie
Jerzy Martini, doradca podatkowy Baker & McKenzieDGP
2 stycznia 2009

Orzecznictwo sądów administracyjnych zaczyna być jednolite, wskazując na obowiązek opodatkowania VAT usług prawnych świadczonych z urzędu. Czy jest to stanowisko prawidłowe?

Co do zasady jest to stanowisko prawidłowe - usługi prawne generalnie stanowią bowiem działalność gospodarczą. Zasadniczo wyroki te rozpatrują kwestię ewentualnego wyłączenia takich usług na podstawie art. 15 ust. 3 pkt 3 ustawy o VAT (rozstrzygając, czy relacja między adwokatem czy radcą prawnym a sądem nosi cechy relacji analogicznej do tej między pracownikiem a pracodawcą).

Pozostało 58% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.