Gmina może się domagać od firmy dopłaty podatku, 
gdy ta zmodernizuje swój teren

Podatki PIT VAT
Shutterstock
22 października 2024

Rozbudowujemy nasz teren o nowe obiekty, w tym o plac postojowy dla klientów. Postanowiliśmy też postawić ogrodzenie. Czy od tych inwestycji trzeba będzie płacić podatek od nieruchomości? Dotychczas płaciliśmy najwyższe stawki od budynków związanych z działalnością gospodarczą.

Jak wynika z art. 2 ust. 1 pkt 3 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych (dalej: u.p.o.l.), opodatkowaniu podatkiem od nieruchomości podlegają nieruchomości lub obiekty budowlane, takie jak budowle lub ich części związane z prowadzeniem działalności gospodarczej określone w p.b. Przy czym, zgodnie z art. 3 pkt 3 prawa budowlanego (dalej: p.b.), pod pojęciem budowli należy rozumieć każdy obiekt budowlany, który nie jest budynkiem lub obiektem małej architektury. Są to zatem m.in. mosty, tunele, przepusty, sieci techniczne, wolnostojące maszty antenowe, zbiorniki, wolno stojące instalacje przemysłowe lub urządzenia techniczne.

Pozostało 85% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.