Dziennik Gazeta Prawana logo

Nabycie złomu za granicą: Czy trzeba zapłacić podatek od czynności cywilnoprawnych?

Przedstawiciel polskiej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością kupuje złom w Niemczech. Własność zakupionego złomu jest przenoszona na podstawie umów cywilnoprawnych zawieranych z osobami fizycznymi, które nie prowadzą działalności gospodarczej. Zakupiony złom jest następnie przywożony na terytorium Polski. Czy takie czynności spółki będą opodatkowane podatkiem od czynności cywilnoprawnych?

Podatkowi od czynności cywilnoprawnych podlegają umowy sprzedaży oraz zamiany rzeczy i praw majątkowych (art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy o podatku cywilnoprawnym; dalej: ustawa o PCC). Z kolei w myśl art. 4 pkt 1 ustawy o PCC przy umowie sprzedaży obowiązek podatkowy ciąży co do zasady na kupującym.

Pozostało 86% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.