Czy podatnicy sprzedający nieruchomości zastosują ulgę meldunkową do gruntu

Michał Grzybowski, doradca podatkowy, partner w Ernst & Young
Michał Grzybowski, doradca podatkowy, partner w Ernst & YoungDGP
5 października 2011

Podatnicy podatku dochodowego, którzy rozważają sprzedaż domu lub mieszkania kupionego lub wybudowanego w latach 2007 – 2008, muszą zmierzyć się z tzw. ulgą meldunkową. Czy można z niej skorzystać, sprzedając nieruchomość wraz z gruntem?

Warunki zastosowania ulgi meldunkowej wskazane były w art. 21 ust.1 pkt 126 oraz ust. 21 i 22 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w brzmieniu z tego okresu. Mimo uchylenia tych przepisów ulga nadal ma zastosowanie do zbycia nieruchomości wybudowanych lub nabytych właśnie w okresie dwóch lat (2007 – 2008). Ulga meldunkowa pozwala uniknąć opodatkowania dochodu z nieruchomości mieszkalnej pod warunkiem zameldowania w niej na pobyt stały przez okres nie krótszy niż 12 miesięcy przed datą zbycia.

Pozostało 47% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.