Prowadzę księgi rachunkowe malutkiego stowarzyszenia, jest to dość uciążliwe. Przeczytałam, że mogę przejść na uproszczoną ewidencję, ale czy decyzji w tej sprawie nie trzeba było podjąć w ubiegłym roku?
Od 1 stycznia 2016 r. obowiązuje art. 2 ust. 5 ustawy o rachunkowości, który wskazuje, że niektóre organizacje działające w sferze pożytku publicznego mogą zrezygnować z prowadzenia ksiąg rachunkowych. Muszą jednak ten fakt zgłosić do naczelnika urzędu skarbowego w terminie do końca pierwszego miesiąca roku podatkowego, w którym rozpoczynają prowadzenie ewidencji, czyli do końca stycznia, jeśli rok podatkowy jednostki jest tożsamy z rokiem kalendarzowym. W 2016 r. z racji tego, że 31 stycznia to niedziela, termin ten ulega przesunięciu na poniedziałek 1 lutego 2016 r.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)