Jak rozliczyć czynsz zerowy za pierwszy miesiąc umowy leasingu

dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i WspólnicyDGP
3 listopada 2009

Organy podatkowe kwestionują jednorazowe zaliczenie do kosztów uzyskania przychodów opłaty wstępnej z tytułu umowy leasingu i nakazują jej rozliczanie w czasie proporcjonalnie do czasu trwania umowy. Czy w ten sam sposób należy rozliczać tzw. czynsz zerowy z tytułu leasingu?

Zapłata opłaty wstępnej z tytułu leasingu warunkuje realizację umowy leasingowej. W związku z tym organy podatkowe uznają, że opłata ta dotyczy całego okresu trwania umowy. Jako że nie można jej bezpośrednio powiązać z konkretnymi przychodami osiąganymi przez podatnika, stanowić ona będzie pośredni koszt uzyskania przychodów. W związku z tym, jeżeli czas trwania umowy leasingowej przekracza rok podatkowy, opłata wstępna powinna być rozliczana w czasie zgodnie z art. 15 ust. 4d ustawy o CIT.

Pozostało 49% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.