W jaki sposób rozliczyć samochód wykupiony z leasingu

Krzysztof Topolewski, radca prawny
Krzysztof Topolewski, radca prawnyDGP
20 lipca 2009

6 PYTAŃ DO... KRZYSZTOFA TOPOLEWSKIEGO, radcy prawnego - Opłaty ustalone w umowie leasingu operacyjnego, w tym także opłata inicjalna oraz wartość wykupu przedmiotu leasingu, ponoszone przez korzystającego (leasingobiorcę) na rzecz finansującego (leasingodawcy) stanowią w całości koszt uzyskania przychodu u korzystającego.

Jakie są generalne zasady rozliczania w kosztach podatkowych opłat ustalonych w umowie leasingu samochodu osobowego oraz kosztów jego bieżącej eksploatacji?

Opłaty ustalone w umowie leasingu operacyjnego, w tym także opłata inicjalna oraz wartość wykupu przedmiotu leasingu, ponoszone przez korzystającego (leasingobiorcę) na rzecz finansującego (leasingodawcy) stanowią w całości koszt uzyskania przychodu u korzystającego, zgodnie z art. 17b ust. 1 ustawy o CIT.

Pozostało 75% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.