Nagroda w konkursie jest do 200 zł bez PIT, gdy nie wynika ze świadczenia wzajemnego

entuzjasta entuzjastyczny pracownik zadowolony rozentuzjazmowany szczęśliwy wygrana w totolotka
Nagroda w konkursie jest bez PIT, jeśli nie przekracza 200 zł.shutterstock
15 lipca 2025

Nagroda w konkursie promującym spółkę jest do 200 zł zwolniona z podatku dochodowego, jeżeli tylko uczestnicy nie wykonują w zamian żadnych świadczeń – orzekł Naczelny Sąd Administracyjny.Sąd stwierdził, że jeśli relacja między organizatorem a uczestnikiem nie wynika z umowy wzajemnej, to przyznane nagrody mają charakter nieodpłatnych świadczeń.

Skąd to zwolnienie z PIT?

Chodziło o art. 21 ust. 1 pkt 68a ustawy o PIT. Przepis ten zwalnia od podatku dochodowego wartość nieodpłatnych świadczeń otrzymanych w związku z promocją lub reklamą świadczeniodawcy, jeśli ich jednorazowa wartość nie przekracza 200 zł. Zwolnienie nie ma zastosowania, gdy świadczenie jest dokonywane na rzecz pracownika świadczeniodawcy lub osoby pozostającej z nim w stosunku cywilnoprawnym.

Pozostało 99% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.