Usługi związane z nieruchomościami np. rzeczoznawców i architektów może świadczyć podmiot zagraniczny. Kto w takim wypadku pełni obowiązki podatnika VAT?
Zgodnie z art. 17 ustawy o VAT, gdy podmiot mający siedzibę działalności gospodarczej poza Polską i niemający tutaj stałego miejsca prowadzenia działalności świadczy na rzecz polskiego podatnika usługi – wówczas podatnikiem w odniesieniu do takich usług jest niemal zawsze polski usługobiorca. Od tej reguły jest jednak jeden ważny wyjątek.
Autopromocja
Pozostało 81% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 81% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.