O ulepszeniu można mówić w odniesieniu do środków trwałych, a nie środków trwałych w budowie – orzekł Naczelny Sąd Administracyjny.Wyjaśnił, że ponowne pierwsze zasiedlenie ma miejsce wtedy, gdy ulepszenie budynku spełnia zarówno warunek ilościowy (nakłady przekraczające 30 proc. wartości początkowej), jak i jakościowy (zmiana sposobu wykorzystania lub istotna zmiana warunków zasiedlenia).Jeżeli do takiego ulepszenia nie doszło, to sprzedaż budynku jest zwolniona z podatku na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 10 ustawy o VAT – wynika z wyroku.
Co mówią przepisy?
Zgodnie z art. 43 ust. 1 pkt 10 dostawa budynków, budowli lub ich części jest zwolniona z podatku, pod warunkiem że:
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)