Jak rozliczać używanie środków trwałych przez kontrahenta

Andrzej Dębiec, partner, kancelaria Hogan Lovells
Andrzej Dębiec, partner, kancelaria Hogan Lovells Fot. Arch.DGP
12 sierpnia 2010

Amortyzacji podlegają środki trwałe wykorzystywane przez podatnika na potrzeby prowadzonej działalności. Czy dotyczy to środków trwałych oddanych do używania kontrahentom w ramach umów o współpracę?

Zgodnie z art. 16a ustawy o CIT podatnikowi przysługuje prawo do dokonywania odpisów amortyzacyjnych w dwóch sytuacjach. Pierwsza wiąże się z wykorzystaniem konkretnych składników majątkowych na potrzeby podatnika związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą, druga z oddaniem tych składników osobom trzecim do używania na podstawie wymienionych w przepisie umów (najem, dzierżawa, leasing).

Pozostało 45% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.