Czy można odliczyć podatek naliczony przed rejestracją dla celów VAT

Tomasz Michalik, partner, doradca podatkowy w MDDP
Tomasz Michalik, partner, doradca podatkowy w MDDPDGP
25 maja 2011

W praktyce pojawiają się często wątpliwości dotyczące statusu podmiotu, który wykonuje czynności opodatkowane, natomiast nie jest zarejestrowany na potrzeby VAT. Czy taki przedsiębiorca ma prawo odliczyć VAT?

Problem dotyczy najczęściej osób fizycznych, które nie zawsze mają świadomość tego, że np. dokonywana przez nich w sposób powtarzalny sprzedaż towarów sprawia, że mogą się stać podatnikami VAT (z uwzględnieniem ustawowych zwolnień). Jeżeli jednak podmiot taki spełni warunki dla uznania go za podatnika VAT na podstawie art. 15 ustawy o VAT (a zatem będzie wykonywać działalność gospodarczą w rozumieniu tego przepisu) i nie będzie korzystać ze zwolnienia podmiotowego, a wykonywane przez niego czynności nie spełniają warunków dla zastosowania zwolnienia przedmiotowego, wówczas staje się podatnikiem VAT. Nie ma tu znaczenia fakt, czy dokonał rejestracji, czy też nie. Na takim podmiocie ciążą wszystkie obowiązki podatnika (np. obowiązek wystawiania faktur VAT we właściwych terminach, prowadzenie ewidencji i rozliczania podatku, wymóg rejestracji). Jednocześnie uzyskuje on uprawnienia przysługujące podatnikom, w tym możliwość odliczania VAT naliczonego przy dokonanych zakupach związanych z prowadzoną działalnością podlegająca opodatkowaniu.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.