Dziennik Gazeta Prawana logo

Korzystasz z anonimowego wsparcia? Musisz je wykazać w PIT i odprowadzić podatek

zbiórka pieniędzy, crowdfunding, internet, podatek od darowizn
Anonimowa wpłata nie jest dla beneficjenta darowizną w rozumieniu art. 888 par. 1 kodeksu cywilnego. Jest to przychód z tzw. innych źródeł, objęty podatkiem dochodowym.Shutterstock
6 marca 2025

Internetowa wpłata od osoby, która nie podała swojego imienia i nazwiska, nie jest darowizną. To przychód z tzw. innych źródeł, który trzeba wykazać w zeznaniu rocznym PIT.

Potwierdził to dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w kolejnej interpretacji indywidualnej. Taką wykładnię prezentuje on już od dłuższego czasu, o czym wielokrotnie informowaliśmy na łamach DGP.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.