Czy odsetki od udzielonych pożyczek należy uwzględniać przy obliczaniu tzw. współczynnika VAT, czyli ustalaniu prawa do odliczenia VAT?
Według organów podatkowych odsetki od pożyczek powinny być uwzględniane przy kalkulacji współczynnika VAT przez podmioty prowadzące inną działalność niż finansowa. Przekłada się to na pogorszenie współczynnika, a w konsekwencji na mniejszą kwotę podatku do odliczenia. Podatnicy stoją natomiast na stanowisku, że pożyczki mają zwykle charakter sporadyczny i zgodnie z art. 90 ust. 6 ustawy o VAT powinny być wyłączane z kalkulacji współczynnika.
Autopromocja
Pozostało 48% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 48% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
