Jak można wykorzystać fundusze inwestycyjne w planowaniu podatkowym

Dr Janusz Fiszer, partner w Kancelarii Prawnej White & Case i docent UW
Dr Janusz Fiszer, partner w Kancelarii Prawnej White & Case i docent UWDGP
8 grudnia 2009

W ostatnim okresie w międzynarodowym planowaniu podatkowym coraz częściej wykorzystuje się konstrukcję polskich funduszy inwestycyjnych. Dlaczego?

Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 10 ustawy o CIT dochody funduszy inwestycyjnych działających na podstawie ustawy z 27 maja 2004 r. o funduszach inwestycyjnych są zwolnione od podatku, a więc fundusze inwestycyjne objęte są ogólnym podmiotowym zwolnieniem podatkowym. Jest to zgodne z ogólną koncepcją funduszu inwestycyjnego jako podmiotu neutralnego z punktu widzenia podatku dochodowego, nietworzącego dodatkowego obciążenia podatkowego. Tym samym więc, uzyskiwane przez fundusz inwestycyjny dochody m.in. z tytułu zysków kapitałowych albo dywidend nie podlegają opodatkowaniu na poziomie funduszu. Dochody te zostaną teoretycznie opodatkowane dopiero na poziomie inwestora funduszu, czyli nabywcy jednostek uczestnictwa (fundusz otwarty) lub certyfikatów inwestycyjnych (fundusz zamknięty).

Pozostało 5% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.