Prowadzę lokalną piekarnię i dowożę pieczywo do okolicznych punktów handlowych. Po interwencji funkcjonariuszy policji będę miał sprawę karną – za postój na chodniku bez pozostawienia 1,5 metra pieszym. Czy przepisy dotyczą też przedsiębiorców obsługujących dostawy?
Analiza zadanego pytania wymaga odniesienia się do przepisów kodeksu wykroczeń (dalej: k.w.) oraz prawa o ruchu drogowym (dalej: p.r.d.). Zgodnie z art. 97 k.w. uczestnik ruchu lub inna osoba znajdująca się na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, a także właściciel lub posiadacz pojazdu, który wykracza przeciwko przepisom prawa o ruchu drogowym lub przepisom wydanym na podstawie tej ustawy, podlega karze grzywny do 3000 zł albo karze nagany. Z kolei w art. 47 ust. 1 p.r.d. postanowiono, że dopuszcza się zatrzymanie lub postój na drodze dla pieszych kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)