Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy wspólnik ma prawo do udziału w wypracowanym zysku

Sebastian Koczur, adwokat, Kancelaria Adwokacka Kraków
Sebastian Koczur, adwokat, Kancelaria Adwokacka KrakówDGP
6 sierpnia 2008

Czy czysty zysk wypracowany przez spółkę może zostać wyłączony z podziału między wspólników?

Wielkość zysku podlegającego podziałowi pomiędzy wspólników, zgodnie z art. 192 kodeksu spółek handlowych, nie może przekraczać zysku za ostatni rok obrotowy, powiększonego o niepodzielone zyski z lat ubiegłych oraz o kwoty przeniesione z utworzonych z zysku kapitałów zapasowego i rezerwowych, które mogą być przeznaczone do podziału.

Pozostało 73% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.