Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy występuje prokura łączna

Michał Badowski, radca prawny w kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr
Michał Badowski, radca prawny w kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, BaehrDGP
3 października 2008

Zgodnie z postanowieniem umowy spółki z ograniczoną odpowiedzialnością spółkę może reprezentować członek zarządu działający łącznie z prokurentem. Czy taki zapis oznacza prokurę łączną z członkiem zarządu?

Taki zapis stanowi powtórzenie zasady reprezentacji łącznej (mieszanej) spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, wynikającej z art. 205 par. 3 kodeksu spółek handlowych. Współdziałanie członka zarządu z prokurentem w ramach reprezentacji łącznej jest czymś odmiennym od prokury łącznej. Prokurent nie działa wówczas w zakresie własnego umocowania, lecz w zakresie umocowania członka zarządu, działając na podstawie przepisów k.s.h. o reprezentacji, a nie na podstawie umocowania z udzielonej mu prokury.

Pozostało 50% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.