Pracuję dla producenta zabawek. Planujemy zorganizowanie loterii promocyjnej w internecie. Producent chciałby, aby była skierowana przede wszystkim do osób niepełnoletnich. Nie wiem jednak, czy to zgodne z ustawą o grach hazardowych. Jej przepisy nie dają jednoznacznej odpowiedzi. Czy możemy zorganizować loterię promocyjną dla dzieci bez narażania się na sankcje?
Tak. Zgodnie z art. 27 ust. 2 ustawy o grach hazardowych w loteriach promocyjnych mogą brać udział osoby poniżej 18. roku życia. Potwierdziło to w odpowiedzi na nasze pytanie Ministerstwo Finansów. Kwestia ta nie była bowiem oczywista. Przepisy rzeczywiście się wykluczają. Artykuł 15i ust. 1 stanowi, że „w celu zapewnienia ochrony uczestników gry przed negatywnymi skutkami hazardu, podmiot prowadzący działalność w zakresie gier hazardowych urządzanych przez sieć Internet ma obowiązek wdrożyć regulamin odpowiedzialnej gry”. W punktach regulaminu wyszczególniono konieczność m.in. dodania informacji o zakazie gry osób poniżej 18. roku życia oraz wdrożenia procedury weryfikacji ukończenia 18. roku życia przez uczestników gry.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)