Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy można jednocześnie naruszyć przepisy krajowe i wspólnotowe

Jarosław Chałas, partner Zarządzający Kancelarii Prawnej Chałas i Wspólnicy
Jarosław Chałas, partner Zarządzający Kancelarii Prawnej Chałas i WspólnicyDGP
14 lipca 2009

Czy ten sam czyn przedsiębiorcy może naruszać jednocześnie krajowe i wspólnotowe prawo dotyczące konkurencji?

Ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów ma zastosowanie, jeżeli praktyki ograniczające konkurencję wywołują lub mogą wywołać skutki na terytorium Polski. Nie ma znaczenia to, gdzie praktyka została podjęta, lub gdzie mieści się siedziba przedsiębiorcy. Przy czym to samo zachowanie przedsiębiorcy może jednocześnie naruszać krajowe, jak i wspólnotowe prawo konkurencji. Stanowi o tym Rozporządzenie Rady WE nr 1/2003 z 16 grudnia 2002 r., które w art. 3 zobowiązuje Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) do stosowania przepisów wspólnotowych, w tym art. 81 i art. 82 Traktatu ustanawiającego Wspólnotę Europejską (TWE), w każdym przypadku gdy działa on na podstawie analogicznych przepisów polskiej ustawy w stosunku do praktyk, które mogą wywierać wpływ na handel między państwami członkowskimi.

Pozostało 49% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.