Kiedy trzeba zbadać wycenę aportu w spółce akcyjnej

Maciej Szambelańczyk, radca prawny w Kancelarii Wierciński, Kwieciński, Baehr
Maciej Szambelańczyk, radca prawny w Kancelarii Wierciński, Kwieciński, BaehrDGP
23 maja 2008

Czy zawsze badanie wyceny aportu przez biegłego rewidenta jest obowiązkowe?

Wnosząc wkład niepieniężny do spółki akcyjnej, należy liczyć się z obowiązkiem poddania wyceny aportu badaniu biegłego rewidenta. Zarząd spółki (albo jej założyciele - gdy spółka jest zawiązywana) zobowiązany jest sporządzić pisemne sprawozdanie, określające m.in. przedmiot wkładów niepieniężnych, liczbę i rodzaj wydawanych w zamian za nie akcji oraz zastosowaną metodę wyceny (art. 311 kodeks spółek handlowych). Sprawozdanie to podlega badaniu biegłego rewidenta wyznaczonego przez sąd rejestrowy w zakresie jego prawdziwości i rzetelności. Biegły bada też, czy wartość wkładów niepieniężnych odpowiada co najmniej wartości nominalnej obejmowanych za nie akcji bądź cenie emisyjnej akcji.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.