Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy hipermarket może żądać od dostawców dodatkowych pieniędzy?

Sklep
Co z opłatą półkową?ShutterStock
26 sierpnia 2014

Czy hipermarket może żądać od dostawców dodatkowych pieniędzy i nie narazić się na zarzut nieuczciwej konkurencji? Wskazówki znaleźć można w orzecznictwie sądów.

Jak stanowi art. 15 ust. 1 pkt 4 ustawy z 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (t.j. Dz.U. z 2003 r. nr 153, poz. 1503 ze zm.; dalej u.z.n.k.), czynem nieuczciwej konkurencji jest utrudnianie innym przedsiębiorcom dostępu do rynku, w szczególności przez pobieranie innych niż marża handlowa opłat za przyjęcie towaru do sprzedaży. Przepis ten zakazuje pobierania – m.in. przez supermarkety i hipermarkety – opłat półkowych, czyli opłat za samo przyjęcie towaru do sprzedaży, ewentualnie za podjęcie współpracy z danym dostawcą czy sprzedawcą towaru.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.