Dziennik Gazeta Prawana logo

Burmistrz musi formalnie powierzyć skarbnikowi prawo do dysponowania środkami pieniężnymi

pieniądze, złotówki, banknoty, emerytura
Burmistrz musi formalnie powierzyć skarbnikowi prawo do dysponowania środkami pieniężnymiShutterstock
27 listopada 2024

W trakcie kontroli regionalna izba obrachunkowa zwróciła burmistrzowi uwagę, że nie powierzył obowiązków i odpowiedzialności skarbnikowi gminy w zakresie wykonywania dyspozycji środkami pieniężnymi. Mamy wątpliwości, czy RIO ma rację, skoro wynika to wprost z ustawy o finansach publicznych. Czy upoważnienie musi być pisemne, czy wystarczy uregulowanie tej kwestii w regulaminie organizacyjnym?

W myśl art. 53 ustawy o finansach publicznych (u.f.p.) co do zasady kierownik jednostki sektora finansów publicznych jest odpowiedzialny za całość gospodarki finansowej tej jednostki. W przypadku samorządu gminnego jest nim wójt gminy/burmistrz/prezydent miasta. Kluczowa rola wójta/burmistrza ma potwierdzenie w wielu przepisach ustawy o samorządzie gminnym, np. w art. 30 ust. 2 oraz art. 60. Wynika z nich m.in., że do zadań wójta/burmistrza należą w szczególności gospodarowanie mieniem komunalnym oraz wykonywanie budżetu. Przysługuje mu wyłączne prawo:

Pozostało 88% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.