Jaka jest różnica między premią a nagrodą

wynagrodzenie pensja wypłata pieniądze
<p>Zarówno przyznanie nagrody, jak i określenie jej wysokości należą do zakresu swobodnego działania pracodawcy</p>ShutterStock
21 sierpnia 2021

Wójt zamierza przyznać nagrody swojemu zastępcy i skarbnikowi. Czy zasady ich przyznawania osobom zatrudnionym na podstawie powołania mogą być ujęte w regulaminie wynagradzania?

Zasady przyznawania nagrody pracownikom samorządowym zatrudnionym w urzędzie gminy na podstawie powołania, czyli zastępcy wójta i skarbnikowi, nie mogą być określone w regulaminie wynagradzania ustalonego zarządzeniem wójta. Z art. 39 ust. 1 ustawy o pracownikach samorządowych (dalej: u.p.s.) wynika, że pracodawca określi zasady wynagradzania w regulaminie tylko dla zatrudnionych na podstawie umowy o pracę. Natomiast zastępca wójta i skarbnik to stanowiska, na których do nawiązania stosunku pracy dochodzi w drodze powołania.

Pozostało 92% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.