Zezwolenie na prowadzenie apteki nie przechodzi automatycznie

Apteka
Pomimo przejęcia własności apteki nie nastąpiło automatyczne przejście zezwolenia na jej prowadzenie.ShutterStock
16 sierpnia 2016

Przejąłem od ojca aptekę w drodze darowizny. On przeszedł na emeryturę. Czy to oznacza, że automatycznie może na mnie przejść zezwolenie na jej prowadzenie, skoro spełniam wszystkie wymogi, które spełniał mój ojciec?

Nie, pomimo przejęcia własności apteki nie nastąpiło automatyczne przejście zezwolenia na jej prowadzenie. Zezwolenie na prowadzenie apteki jest decyzją administracyjną, która jest wyłączona z obrotu cywilnoprawnego. O nieprzenoszalności zezwolenia na nabywców apteki świadczy wiele regulacji ustawy z 6 września 2001 r. – Prawo farmaceutyczne (dalej: u.p.f.). Przykładowo zgodnie z art. 104 u.p.f. zezwolenie na prowadzenie apteki wygasa w przypadku śmierci osoby, na rzecz której zostało wydane zezwolenie, jeżeli zostało wydane na rzecz podmiotu będącego osobą fizyczną, rezygnacji z prowadzonej działalności, likwidacji osoby prawnej, o ile odrębne przepisy nie stanowią inaczej.

Pozostało 70% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.