Czy na obrót gazem ziemnym z zagranicą wymagane jest uzyskanie odrębnej koncesji?
Koncesjonowaniu podlega wykonywanie działalności gospodarczej w zakresie obrotu paliwami gazowymi – wynika to z art. 32 ust. 1 pkt 4 ustawy – Prawo energetyczne. Jednocześnie, zgodnie z art. 32 ust. 2 tej ustawy, koncesje na obrót paliwami gazowymi w zakresie obrotu gazem ziemnym z zagranicą wydawane są z uwzględnieniem dywersyfikacji źródeł gazu i bezpieczeństwa energetycznego. Przepisy prawa energetycznego nie wskazują jednoznacznie, że obrót krajowy i zagraniczny gazem ziemnym powinien podlegać odrębnym reżimom koncesyjnym. W praktyce prezes Urzędu Regulacji Energetyki (URE) wydaje dwie powiązane ze sobą koncesje: jedną dotyczącą obrotu krajowego i drugą – zagranicznego. Przedsiębiorca zamierzający zajmować się obrotem paliwami gazowymi z zagranicą powinien uzyskać koncesję zarówno na obrót nimi w Polsce, jak i z zagranicą.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)