Dziennik Gazeta Prawana logo

W ciągu ilu lat przedsiębiorca ma prawo żądać wznowienia postępowania gospodarczego

Maciej Szermach, adwokat, partner w Kancelarii BSO Prawo & Podatki
Maciej Szermach, adwokat, partner w Kancelarii BSO Prawo & PodatkiDGP
8 czerwca 2011

W jakim okresie od wydania prawomocnego wyroku strona postępowania gospodarczego może żądać jego wznowienia?

Od 11 maja 2011 r. obowiązuje zmiana art. 47922 kodeksu postępowania cywilnego dotycząca okresów, po których upływie strona postępowania gospodarczego nie może żądać wznowienia postępowania zakończonego prawomocnym wyrokiem. Zmiana ta jest następstwem wyroku Trybunału Konstytucyjnego. TK stwierdził, że art. 47922 kodeksu postępowania cywilnego w zakresie, w jakim odnosi się do skargi o wznowienie postępowania opartej na podstawie art. 4011 tej ustawy jest niezgodny z konstytucją. Wspomniany art. 4011 kodeksu postępowania cywilnego (k.p.c.) stanowi, że można żądać wznowienia postępowania również w wypadku, gdy Trybunał Konstytucyjny orzekł o niezgodności aktu normatywnego z konstytucją, ratyfikowaną umową międzynarodową lub z ustawą, na podstawie którego zostało wydane orzeczenie.

Pozostało 46% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.