Prowadzę działalność gastronomiczną w centrum miasta. Niedawno otrzymałem pismo z sądu o sprawie karnej z powodu zaparkowania samochodu dostawczego w sposób utrudniający wyjazd z sąsiedniej posesji. Czy mogę być za to ukarany?
W art. 49 ust. 2 pkt 1 ustawy – Prawo o ruchu drogowym (dalej: p.r.d.) ustawodawca postanowił jednoznacznie, że zabrania się postoju w miejscu utrudniającym wjazd lub wyjazd (w szczególności do i z bramy, garażu, parkingu lub wnęki postojowej). Przez postój pojazdu według definicji zawartej w art. 2 pkt 30 p.r.d. rozumieć należy „unieruchomienie pojazdu nie wynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego, trwające dłużej niż 1 minutę”. W wyroku Sądu Okręgowego w Sieradzu z 21 czerwca 2017 r. (sygn. akt II Ka 105/17) zaakcentowano m.in., że: „Niewątpliwie przepis zabraniający postoju w miejscu utrudniającym wjazd lub wyjazd, (...) – art. 49 ust. 2 pkt 1 p.r.d. – ma także na celu zapewnienie bezpieczeństwa. (…). Ponadto zastawienie wjazdu na posesję może utrudnić przykładowo dojazd karetki pogotowia, co też niewątpliwie miałoby wpływ na bezpieczeństwo osób”.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.